- Pfizer/BioNTech gaat 50 miljoen doses van haar coronavaccin vervroegd leveren aan de EU, dit zou neerkomen op 1,95 miljoen doses voor Nederland.
- De doses waren bedoeld voor het vierde kwartaal, maar worden door problemen met vaccins van AstraZeneca en Janssen eerder geleverd.
- De EU onderhandelt nog met Pfizer over de levering van nog eens 1,8 miljard doses.
Het Amerikaans-Duitse farmaceutische bedrijf Pfizer/BioNTech gaat 50 miljoen doses van het Covid-19-vaccin vervroegd leveren. De doses waren eigenlijk bedoeld voor het vierde kwartaal.
Door de problemen met vaccins van AstraZeneca en Janssen (Johnson & Johnson) wordt de nood op deze manier enigszins gelenigd, maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Brussel woensdagmiddag bekend.
Nederland krijgt normaal gesproken 3,9 procent van de vaccinleveringen aan de Europese Unie, hiervoor wordt gekeken naar het aandeel van de bevolking. Nu zou dat neerkomen op 1,95 miljoen doses die eerder worden geleverd aan Nederland.
“Dit bewijst weer eens dat Pfizer/BioNTech een betrouwbare leverancier is”, aldus Von der Leyen. Door de vervroegde levering heeft de EU in het tweede kwartaal de beschikking over in totaal 250 miljoen vaccins van het bedrijf.
We have just agreed with BioNTech-Pfizer to once again speed up vaccine delivery in 🇪🇺
The delivery of 50 million doses will be accelerated to Q2, starting in April.
This is a 25% increase, bringing the number of doses delivered by BioNTech-Pfizer to the EU in Q2 to 250 million
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 14, 2021
Ook wil Von der Leyen dat de EU bij de aankoop van coronavaccins zich voortaan vooral richt op vaccins gebaseerd op zogenoemde mRNA-technologieën, zoals die van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ze zegt dat de EU mogelijk nieuwe vaccins nodig heeft voor extra bescherming tegen het coronavirus nadat mensen al zijn ingeënt of om nieuwe varianten van het virus te kunnen bestrijden.
"En die zullen we vroeg en in voldoende aantallen nodig hebben", aldus Von der Leyen. "Daarom moeten we focussen op technologieën die hun waarde hebben bewezen. De mRNA-vaccins zijn daarvan een duidelijk voorbeeld."
De commissie is woensdag onderhandelingen begonnen over een derde contract met Pfizer/BioNTech voor 1,8 miljard doses voor de periode 2021 tot 2023. "Niet alleen de productie van deze vaccins, maar ook alle essentiële componenten zullen uit de EU komen."
De Duitse, van huis uit arts, onderstreepte dat dit niet betekent dat er geen contracten in de toekomst meer worden getekend met producenten die de technologie niet gebruiken, zoals AstraZeneca en Johnson & Johnson voor het Janssen-vaccin.
Snel ander vaccin voor 60-minners dan AstraZeneca
Het vaccin van AstraZeneca tegen het coronavirus is sinds vorige week alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder wegens een bepaalde potentiële bijwerking. De maatregel heeft gevolgen voor meerdere groepen.
Niet-mobiele mensen met een medisch hoog risico krijgen de komende weken een vaccinatie met Pfizer/BioNTech of Moderna. Mensen met het syndroom van Down en morbide obesitas worden deze week uitgenodigd om een afspraak te maken bij de GGD. Ook zij krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech. Het gaat om circa 17.600 mensen.
Binnen de intramurale GGZ-instellingen wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie. Ook in de ziekenhuizen zullen ongeveer 35.000 extra medewerkers met direct patiëntcontact worden gevaccineerd, aldus het RIVM.
Het was de bedoeling dat beide groepen vaccins ontvangen uit de eerste levering van Janssen. "Gezien de huidige ontwikkelingen waarbij Janssen de uitlevering in Europa tijdelijk heeft stilgelegd, is op dit moment nog niet duidelijk wanneer het vaccineren met Janssen kan starten", meldde het RIVM.
Janssen-vaccin voorlopig niet toegediend in Nederland
Verder wordt het nieuwe Janssen-vaccin voorlopig nog niet toegediend in Nederland. Zorgminister Hugo de Jonge wil eerst meer weten over mogelijke ernstige bijwerkingen. Hij maakte dat woensdag bekend na een advies van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson om het coronavaccin nog niet te gebruiken.
De minister wacht nu eerst het onderzoek van de Europese toezichthouder EMA af. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen.
Maandag werden bijna 80.000 Janssen-vaccins aan Nederland geleverd. Moederbedrijf Johnson & Johnson gaf woensdagmiddag het advies dat landen die al doses van het Janssen-coronavaccin hebben gekregen, ze voorlopig in de opslag laten liggen, meldde de Europese toezichthouder voor vaccins EMA.
Het EMA doet onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van het vaccin. De toezichthouder verwacht in de loop van volgende week met een oordeel te komen.
Vooralsnog blijft het bureau van mening dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.
De Amerikaanse federale overheid kondigde dinsdag aan het Janssen-vaccin voorlopig niet te gebruiken. In de Verenigde Staten hebben bijna 7 miljoen mensen het Nederlandse coronavaccin gekregen.
Dat de klachten na vaccinatie ontstonden, wil op zich nog niet zeggen dat de klachten zijn veroorzaakt door het vaccin. De situatie doet wel denken aan het AstraZeneca-vaccin, dat op ongeveer dezelfde manier werkt als het Janssen-vaccin.
Bij AstraZeneca denkt de EMA dat een verband tussen het vaccin en de klachten waarschijnlijk is.